Close

Cât costă o aplicație? Tot ce trebuie să știi în 2023

cat costa o aplicatie

Distribuie articolul

Prețul unei aplicații poate varia incredibil de mult.

Primul lucru la care trebuie să te gândești dacă dorești o aplicație mobilă, sau o aplicație web. Sau, ambele?

Dar, care e diferența dintre o aplicație web și una mobilă?

Dorești o aplicație pentru afacerea ta și dorești să aflii un preț exact? Te putem ajuta. Contactează-ne acum și haide să ne auzim.

Ce este o aplicație web?

O aplicație web este o aplicație care poate fi accesată în browser. Câteva exemple ar fi site-urile precum Facebook sau Olx. De fapt, acestea nu sunt site-uri, sunt aplicații web care arată ca un site. Când intrii pe Facebook de pe browser, accesezi aplicația lor web.

Un alt lucru pe care trebuie neapărat să îl menționăm e că o aplicație web poate fi accesată din orice browser, chiar și de pe mobil. Bineînțeles, dacă aplicația web e optimizată pentru mobil. Dacă nu a fost optimizată, atunci o să îți fie cam greu să navighezi pe ea.

Ce este o aplicație mobilă?

În schimb, o aplicație mobilă este o aplicație care rulează strict pe telefoanele mobile, și strict pe platforma pe care a fost construită (iOS sau Android). Acestea vor fi optimizate încât să ruleze cât mai bine pe dispozitivele mobile – evident, dacă cei ce o construiesc o optimizează în acest fel.

De asemenea, o aplicație mobilă, în cele mai multe cazuri are funcționalitatea de a funcționa și fără conexiune la internet. Dar, depinde de ce tip de aplicație e.

Dacă vrei să folosești aplicația Facebook fără internet, nu vei avea nicio șansă. Dar dacă vrei să folosești o aplicație de urmărit calorii, atunci e altă poveste.

Și cred că este de prisos să menționez asta, dar o voi face oricum: aplicațiile mobile nu pot fi rulate pe alte device-uri 🙂 – evident, cu excepția emulatoarelor de telefoane mobile.

Un alt lucru care trebuie menționat neapărat e că o aplicație web și una mobilă nu se exclud reciproc. Având în vedere exemplul Facebook, ei au și aplicații mobile atât pentru Facebook și pentru celelalte produse ale lor, cât și aplicații web pentru acestea.

Cât costă o aplicație mobilă?

Cât costă o aplicație mobilă? De la $1.000 (pentru una simplă) la peste $500.000, sau poate chiar mai mult (pentru ceva mult mai complex).

Întrebarea aceasta e prea generală. Dacă ar fi să te întreb cât costă o casă, sau cât costă o mașină, care ar fi răspunsul tău?

300 euro pentru o Dacie pe butuci? Sau 5000 euro pentru un Passat recent adus din Germania, nu bate, nu troncăne? Sau 100.000 euro pentru o Tesla Model S?

O întrebare mai bună ar fi, de exemplu, cât costă o aplicație mobilă de ecommerce? Sau, cât costă o aplicație mobilă pentru un agent imobiliar? Sau, cât costă o aplicație mobilă pentru x sau y.

Cu toate că și acestea sunt întrebi tot prea generale (evident, aplicația de mobil de la Amazon costă cu mult mai mult decât o aplicație de mobil pentru un lanț de magazine din România), sunt mai specifice și te ajută să ajungi mai aproape de un răspuns clar.

cat costa o aplicatie mobila

De ce integrări ai nevoie în aplicația mobilă?

În cele mai multe cazuri, folosești alte servicii software pentru business-ul tău pe care ai vrea să le integrezi într-un fel sau altul în aplicația mobilă. Poate e vorba de un sistem de management al relațiilor cu clienții (CRM), sau de un sistem de plăți online.

Poate ai nevoie de hărți și coordonate GPS, așa că trebuie integrate funcționalitățile Google Maps.

Sau, vrei ceva mai avansat, și că tot e la modă Inteligența Artificială, vrei și în aplicația ta unul sau mai multe elemente de AI. Poate ai nevoie de Machine Learning pentru predicții (comenzi, stocuri, venituri, cheltuieli, și altele).

Evident, cu cât e nevoie de mai multe integrări, cu atât va crește prețul aplicației.

Ai nevoie doar de o aplicație mobilă?

Un alt lucru de care trebuie să ții cont, este următorul: ai nevoie doar de o aplicație mobilă? Sau și de o soluție pentru baza de date și partea de administrare a acesteia.

De exemplu, dacă ai deja un magazin online și vrei să te dezvolți și mai mult, atunci aplicația se poate construii pe baza site-ului. Ea poate prelua produsele pe care le vinzi de pe site și poate folosi întregul sistem de administrare al site-ului pentru a gestiona comenzile.

În schimb, dacă nu ai un astfel de sistem pus la punct, atunci pe lângă aplicația mobilă propriu-zisă, ai nevoie și de o interfață de administrare. Evident, asta înseamnă un cost în plus.

De câte aplicații ai nevoie?

Știu că sună ciudat întrebarea asta. Dar există unele cazuri în care dorești să ai o aplicație pentru clienți și o aplicație pentru angajați. Sau, poate ai un business complex și ai nevoie de o aplicație B2B diferită de cea B2C.

Sau, poate ai mai multe linii de produse și servicii care sunt atât de diferite încât ai nevoie de aplicații diferite.

Un exemplu foarte clar: Uber.

Ei au o aplicație pentru cei care caută mașini, pentru publicul larg, să spunem așa. Dar au și o aplicație pentru șoferi.

Și au și o a treia aplicație care e pentru companiile ce au mai mulți șoferi și mai multe mașini.

S-ar putea ca afacerea ta să aibă nevoie doar de o aplicație, sau, daca e vorba de un proces mai complex, sau chiar de mai multe procese, s-ar putea să fie nevoie de mai multe aplicații.

Pe ce platformă vrei să fie aplicația ta?

Un alt lucru la care trebuie să te gândești este platforma, sau platformele, pe care vrei să fie și pe Android, și pe iOS? Sau doar pe una din ele.

Apoi, când vine vorba de platforme, trebuie să te gândești și la tehnologia folosită. Aplicațiile mobile se pot construi în două feluri (vorbind foarte general): aplicații native (adică folosind strict tehnologia platformei, Java sau Kotlin pentru Android și Swift pentru iOS) sau aplicații cross-platform (pe mai multe platforme – folosindu-ne de tehnologi precum React Native sau Flutter).

Aplicațiile native sunt de regulă cele mai performante. Dar, trebuie să construiești o aplicație diferită pentru fiecare platformă – aplicații construite de la zero, pentru că nu se poate refolosi codul, fiind vorba de tehnologi diferite.

Evident, asta vine cu costuri în plus. Practic, vei plăti pentru 2 aplicații, 2 echipe de dezvoltare (în cele mai multe cazuri). Mentenanța lor este și mai scumpă, tocmai din cauză că e vorba de două aplicații separate.

Aplicațiile cross-platform, pe de altă parte, sunt uneori mai puțin performante (dar de multe ori diferența este insesizabilă), dar costă mult mai puțin. În cazul acesta se va construi o singură aplicație care va fi compilată în aplicații native de Android și iOS.

Prețul unei aplicații mobile

Cât ține de noi, prețurile pentru aplicațiile mobile sunt între 2.000 euro și 25.000 euro. Dar indiferent pe cine întrebi, va avea nevoie de mai multe detalii ca să îți poată da un răspuns competent la întrebarea aceasta.

Dacă ești interesat de prețul unei aplicații mobile, ne poți contacta pentru a discuta și a afla un preț potrivit nevoilor tale.

Cât costă o aplicație web

Când vine vorba de o aplicație web… lucrurile stau asemănător.

Dacă vrei o aplicație simplă, atunci nu te va costa mult. Dar dacă vrei un motor de căutare personalizat pentru arhivele unei afaceri multinaționale, nu scapi fără să dai câteva sute de mii de euro.

cat costa o aplicatie web

De câte integrări ai nevoie în aplicația web?

La fel ca și în cazul aplicațiilor mobile, probabil ai nevoie de anumite integrări cu alte programe esențiale pentru afacerea ta. Poate dorești să îți construiești un CRM care să fie integrat cu sistemul tău de administrare a stocurilor.

Sau poate vrei să îți construiești o aplicație web care să înglobeze toate procesele din afacerea ta, astfel încât să nu mai jonglezi cu câteva zeci de fișiere Excel.

Ca o paranteză, drept vorbind, aplicațiile, în 99% din cazuri, sunt fișiere Excel glorificate, optimizate mult mai bine pentru a lucra cât mai ușor în ele, și, evident, pentru a nu pierde datele.

Prețul unei aplicații web

Dacă dorești să lucrezi cu noi, prețurile pentru aplicațiile web sunt între 2.000 euro și 25.000 euro.

Dacă ești interesat de prețul unei aplicații mobile, ne poți contacta pentru a discuta și a afla un preț potrivit nevoilor tale.

Ce să faci prima data? Aplicație de mobil sau aplicație web?

O întrebare cu care te poți confrunta când dorești să construiești o aplicație pentru afacerea ta e următoarea: Ce ar trebui să faci prima dată?

Evident, din nou, răspunsul depinde foarte mult de afacerea ta, nevoile pe care le ai, și ce suită de soft-uri ai deja.

După cum am spus, dacă ai un magazin online deja, atunci o aplicație mobilă ar putea servi scopul de a ajuta la fidelizarea clienților tăi.

Dar dacă dorești să îmbunătățești procesele prin care rulează magazinul tău online, atunci o aplicație web e ceea de ce ai nevoie.

Dacă nu ai încă un magazin online, atunci asta e ce ar trebui construit prima dată. Acesta poate fi optimizat pentru telefoanele mobile (încât să fie mobile-responsive) și va putea fi accesat și de pe calculatoare, și de pe telefoane cu ușurință.

Nu putem răspunde la toate întrebările potențiale într-un articol de felul acesta, așa că dacă mai ai alte întrebări sau ești decis să începi construcția unei aplicații, ne poți contacta pentru a afla mai multe și a discuta despre nevoile afacerii tale.

Abonează-te la newsletter

Primește sfaturi despre cum să îți promovezi afacerea online

Mai multe articole

Strategie Marketing

Cum să atragi clienții potriviți

Ai început o campanie de marketing. Reclamele merg. Cheltui poate câteva mii de lei pe lună (sau euro chiar). Telefonul sună. Căsuța de mail se

Ai nevoie de ajutor cu promovarea afacerii tale în mediul online?

Suntem aici ca să te ajutăm!

— CHESTIONAR GRATUIT —

Cum stai cu marketingul?

Completează un chestionar rapid care îți va arăta punctele forte și slabe în marketingul pe care îl faci